Pages

22 grudnia 2014

Pierniczenie 2014

Trochę popierniczyłam, ale jakoś mało, jak patrzę na ilości zapełnionych puszek. Fakt, że golasków zdobionych tylko lukrem jest mniej niż biało polukrowanych gwiazdek, ale coś mi jakoś tak mało. 
Od 2-3 lat piekę zawzięcie z przepisu znanego, jako tradycyjne pierniczki czeskie. Ile w nich tradycji czeskiej, pojęcia nie mam, ale są fajne.

Składniki:
800g mąki,
280g cukru pudru,
120g tłuszczu,
110g miodu
220g jajek
3 łyżeczki sody,
4 łyżeczki przyprawy do pierników.

Wykonanie:
Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ale można też piec tego samego dnia. Wypiekam w 170 st C, małe ok 7 minut, większe ok 12 minut w termoobiegu (chociaż nie jest konieczny). Jak każde ciasteczka, wyjmujemy z piekarnika jeszcze miękkie, jakby lekko niedopieczone. Dochodzą jeszcze kilka chwil na dużej blasze, po czym można ściągać i odkładać do wystudzenia.
Jeśli nie chcemy malować całych pierników lukrem (lukruję królewskim - cukier puder i białko - ubić), to warto przed pieczeniem posmarować albo mlekiem skondensowanym (niesłodzonym), albo z kolei zwykłym mlekiem z cukrem pudrem.
Po lukrowaniu - jak na zdjęciach - leżakują przez noc, po czym można schować w puszcze, lukier jest bezpieczny, ozdoby nie odpadną.

A, że święta czekają za progiem, pragnę wszystkim Wam złożyć serdeczne życzenia, jakże by inaczej - pierniczkowe życzenia !


Świąt radosnych, świąt takich, jakich chcecie, czy przy stole z rodziną, czy na stoku narciarskim w głuszy z przyjacielem, ważne, by w tym czasie wyhamować z codziennością i po prostu starać się być szczęśliwym.
I dobrego, lepszego roku !








6 komentarzy:

  1. Widzę, że trudu sobie zadałaś przy ozdabianiu... Można się jednego ;)? Wzajemnie słodkich świąt, nie tylko na talerzu :)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie ozdobione!
    I Tobie również samych dni pogodnych i rodzinnie spędzonych w tym nadchodzącym czasie... I odpoczynku przede wszystkim...

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę artystycznie ozdobione pierniki,podziwiam i życzę pięknych Świąt!
    Danka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne te pierniki aż szkoda zjadać :D - muszę wypróbować ten lukier bo wygląda na bardzo współpracujący z dekoratorem.

    Wesołych, spokojnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, smakowite pierniczki!
    Takich całych Świąt Ci życzę i pomyślnego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Masz, kobieto, talent! I bynajmniej nie lukruję...
    Wszystkiego, co najlepsze, na święta i nie tylko!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...