tag:blogger.com,1999:blog-994962402131563882.post3438952369615700601..comments2024-02-05T09:16:19.882+01:00Comments on Pod Jedynką: Dlaczego skręca ?Się Porobiłohttp://www.blogger.com/profile/12011944919391148040noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-994962402131563882.post-44118363008817553762014-12-05T23:34:25.549+01:002014-12-05T23:34:25.549+01:00Też dawno temu robiłam ciastka z maszynki :)! Tera...Też dawno temu robiłam ciastka z maszynki :)! Teraz wykrawam foremką.eStillaMarishttps://www.blogger.com/profile/18160350032851497887noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-994962402131563882.post-8705226272617903552014-12-05T23:31:00.464+01:002014-12-05T23:31:00.464+01:00Czemu ja nie rozumiem Vladki! :o efekt skręcenia w...Czemu ja nie rozumiem Vladki! :o efekt skręcenia wytworzył się przez sposób przędzenia i co dalej? Warto by wiedzieć!eStillaMarishttps://www.blogger.com/profile/18160350032851497887noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-994962402131563882.post-10083544382665369082014-12-02T12:24:00.783+01:002014-12-02T12:24:00.783+01:00Finextra
To ja dziękuję za uswiadomienie przy oka...Finextra<br /><br />To ja dziękuję za uswiadomienie przy okazji, bo teraz moje problemy tez się rozwiązały. Widzę, że jednak trzeba więcej prząść by w końcu wyrobić sobie równomierne skręcanie....bosz...ile ja nerwów zjadłam, a to o skręt chodzi...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-994962402131563882.post-1370739494097301612014-11-30T22:43:10.417+01:002014-11-30T22:43:10.417+01:00Jak pisałam wyżej w komentarzu, do miękkich kremów...Jak pisałam wyżej w komentarzu, do miękkich kremów używam właśnie folii. Marzy mi się duuuuuuży rękaw wielokrotnego użytku, bo nie znoszę dopełniać w trakcie, ale to chyba w następnym życiu. :-))) Jednak ciasteczek wyciskanych w ten sposób nie zrobię, bo ciasto jest trochę bardziej plastyczne, niż kruche i zwyczajnie nie da się wycisnąć. Kiedyś próbowałam wycisnąć w ten sposób, bo stwierdziłam, że co się będę bawić w mycie. Niestety, poza upierdliwym odcinaniem trzecią ręką, której na co dzień nie posiadam, musiałam ciasto rozrzedzić i to bardzo, co później odbijało się na rozpływaniu ciastek na blasze podczas pieczenia i wpływało na jakość ciastek. Łamały się, kruszyły, etc.Się Porobiłohttps://www.blogger.com/profile/12011944919391148040noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-994962402131563882.post-909730146961518712014-11-30T22:35:42.832+01:002014-11-30T22:35:42.832+01:00Nie powiem, też mi przeleciała myśl o przekręceniu...Nie powiem, też mi przeleciała myśl o przekręceniu, bo pamiętam, że miałaś podobną sprawę, ale szybko wyprostowałam myślenie. Jednak czytając wpis Vladki, niestety myśl wróciła. Teraz Ty potwierdzasz przypuszczenie. Hmmm, no spierać się nie będę, jednak prędzej stawiałabym na przekręconego singla, jeśli to może mieć znaczenie, chociaż logicznie, to przy skręcaniu w 2 ply powinno się wyrównywać. No dooopa. Jest, jak jest. Chyba skończę. Jak się wkurzę, to zawsze mogę spruć. To mi też dobrze idzie. :-)))<br />Blokowanie jest okropnym określeniem. W potocznym języku wolę mówić o przyszpilkowywaniu celem nadania kształtu.<br />Się Porobiłohttps://www.blogger.com/profile/12011944919391148040noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-994962402131563882.post-59657259202508597112014-11-30T22:30:47.897+01:002014-11-30T22:30:47.897+01:00Miękkie kremy i tym podobne, to ja traktuję zwykły...Miękkie kremy i tym podobne, to ja traktuję zwykłym rękawem foliowym, tak to się chyba nazywa. Taką folią w kształcie stożka. Moja szpryca, to w pierwszej kolejności pistolet do ciasteczek. "Strzelając" z niego wypycha się porcję ciasta. Krem dekoruje się tym dość nieporęcznie, jak dla mnie. <br />Bratam się w problemie. :-)Się Porobiłohttps://www.blogger.com/profile/12011944919391148040noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-994962402131563882.post-48837430627428041012014-11-30T22:27:24.634+01:002014-11-30T22:27:24.634+01:00Pewnie chodzi o przekręcenie nitki. Chociaż nie wi...Pewnie chodzi o przekręcenie nitki. Chociaż nie wiem, czy była przekręcona. Możliwe, że minimalnie.<br />Zobaczę, jak będzie w całości. Chyba, że się wkurzę i wszystko spruję. :-)Się Porobiłohttps://www.blogger.com/profile/12011944919391148040noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-994962402131563882.post-15007520581959841442014-11-30T21:48:51.925+01:002014-11-30T21:48:51.925+01:00Aaaa, w ogóle nie używam szprycy, wszystkie mnie w...Aaaa, w ogóle nie używam szprycy, wszystkie mnie wkurzyły. Wkładam dobro do plastikowego woreczka na mrożonki, w którym odcinam jeden rożek (na gładko albo fantazyjnie), jadę z tym koksem, a potem po prostu wyrzucam woreczek. Nie widzę różnicy w eklerach ze szprycy i z woreczka :-)Finextrahttps://www.blogger.com/profile/07174887275069182284noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-994962402131563882.post-49265863837847530522014-11-30T21:45:05.995+01:002014-11-30T21:45:05.995+01:00Skręca, bo nitka przekręcona - za mocno skręciłaś ...Skręca, bo nitka przekręcona - za mocno skręciłaś przy przędzeniu akurat ten kawałek, który poszedł na ten rękaw. Po "blokowaniu" (jak żyję, nie przyzwyczaję się do tego debilnego określenia), może się okazać, że jest dobrze, ale po następnym praniu też go na wszelki wypadek rozepnij. Mój przekręcony sweter nie chce sam wracać do formy. Finextrahttps://www.blogger.com/profile/07174887275069182284noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-994962402131563882.post-43156865333274576282014-11-30T16:54:34.817+01:002014-11-30T16:54:34.817+01:00Też poszukuję dobrej szprycy - wczoraj jak robiłam...Też poszukuję dobrej szprycy - wczoraj jak robiłam eklerki moja szpryca rozpadła się w połowie formowania ciastek i musiałam dokończyć łyżką...mary namahttps://www.blogger.com/profile/17409939267586626216noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-994962402131563882.post-62907733988077434532014-11-30T16:51:38.713+01:002014-11-30T16:51:38.713+01:00Efekt kroucení se ti vytvořil kvůli způsobu spřede...Efekt kroucení se ti vytvořil kvůli způsobu spředení. Příze byla zřejmě nevyvážená s energií k jedné straně a v pletenině to pak vypadá takto. Snad tomu pomůže, že hotovou pleteninu namočíš a necháš napnutou uschnout.Vlaďka Cepákováhttps://www.blogger.com/profile/11764875230999626970noreply@blogger.com